Fort 52a Jugowice
Zastanawia mnie szyjowy ryzalit koszar fortu 52a. Mianowicie, po pierwsze primo: dlaczego narożniki nie są wyoblone ? - tworzą przecież krawędź ostrą wybitnie podatną na uszkodzenia. Sekundo: czapa betonowa - chyba najgrubszy fragment stropodachu spośród wszystkich "zakryć" obiektów Festung Krakau /zbliżony do stropu kaponiery obrony wjazdu na forcie 47 1/2, również wbrew sztuce - kanciasty/ , modernizacja wojenna ? Tertio: brak strzelnic bocznych, broniących dostępu do drzwi i okien bloku koszarowego. Jeśli bocznych strzelnic nie ma to po co ów ryzalit ?
foto --> RYZALIT
Załamany blok koszar sam świetnie się flankuje natomiast ryzalit powoduje tworzenie niekorzystnych pól martwych. Podobnie pozbawione bocznych strzelnic są ryzality fortów 51 1/2 Swoszowice oraz 52 1/2 N Skotniki.
foto --> RYZALIT
Załamany blok koszar sam świetnie się flankuje natomiast ryzalit powoduje tworzenie niekorzystnych pól martwych. Podobnie pozbawione bocznych strzelnic są ryzality fortów 51 1/2 Swoszowice oraz 52 1/2 N Skotniki.
Ejo, sa strzelnice flankujace - poszukam zdjęć

Człowiek zniesie wszystko prócz jajka.
.............................................................
www.rawelin.org
www.facebook.com/dariusz.krzysztalowski/
www.rawelin.org
Niestety nie znalazłem zdjęć wskazujacych na istnienie strzelnic. W niedziele bede w poblizu to wpadne na fort i zrobie fotki. Mam nadzieje, że "weekendowi zołnierze" nie poczęstuja mnie kulkami 

www.rawelin.org
www.rawelin.org
No i prosze - sa strzelnice.
- Załączniki
-
- lap4.jpg (66.96KiB)Przejrzano 8079 razy
-
- lap3.jpg (37.19KiB)Przejrzano 8079 razy
-
- lap2.jpg (50.95KiB)Przejrzano 8079 razy
www.rawelin.org
www.rawelin.org
Tylko tyle da sie z tego wyciagnąć 

- Załączniki
-
- lap3.jpg (98.38KiB)Przejrzano 8060 razy
-
- lap2.jpg (100.91KiB)Przejrzano 8060 razy
-
- lap.jpg (96.28KiB)Przejrzano 8060 razy
www.rawelin.org
www.rawelin.org
Podobnie "kanciasta" jest bryła wartowni przy bramie fortu - brak wyobleń ścian i stropodach na kształt piramidy
Nie znalazłem żadnej wzmianki o ewentualnej przebudowie fortu Jugowice po jego realizacji w latach 1897/98. Brak wyobleń i zaokrągleń możnaby tłumaczyć uproszczeniem wykonawstwa elementów budowlanych (np. o wiele łatwiej zbudować szalunki).
FS

Nie znalazłem żadnej wzmianki o ewentualnej przebudowie fortu Jugowice po jego realizacji w latach 1897/98. Brak wyobleń i zaokrągleń możnaby tłumaczyć uproszczeniem wykonawstwa elementów budowlanych (np. o wiele łatwiej zbudować szalunki).
FS
Emil Gołogórski raczej nie projektował tego fortu, był w tym czasie (w randze kapitana) odpowiedzialny za składy materiałów wybuchowych i sieć telefonu fortecznego.
Oszczędności - względne - mogły wynikać z powodu napotkanych trudnych warunków gruntowych, mających znaczny wpływ na koszty realizacji.
FS
Oszczędności - względne - mogły wynikać z powodu napotkanych trudnych warunków gruntowych, mających znaczny wpływ na koszty realizacji.
FS
Dawno nie pisano na temat tego zdewastowanego "nieszczęścia" nr 52a.
W ramach łykendu ( (=łyku zdrowego chaszczowego powietrza ) poszedłem zobaczyć czy coś ruszyło w poalącej kwestii"zabezpieczania" obiektu
Oczywiście nic nie ruszyło, a mnie prawie na nogi zleciał fragment licowania muru ( odspoiło się, z lewej strony, tam gdzie wejście po zarośniętych schodkach - na górkę). Dzięki temu miałem okazję zobaczyć cechówkę cegieł użytych do budowy fortu. Nie wiem, która to wytwórnia. Oto najładniejsza jaką znalazłem:
W ramach łykendu ( (=łyku zdrowego chaszczowego powietrza ) poszedłem zobaczyć czy coś ruszyło w poalącej kwestii"zabezpieczania" obiektu
Oczywiście nic nie ruszyło, a mnie prawie na nogi zleciał fragment licowania muru ( odspoiło się, z lewej strony, tam gdzie wejście po zarośniętych schodkach - na górkę). Dzięki temu miałem okazję zobaczyć cechówkę cegieł użytych do budowy fortu. Nie wiem, która to wytwórnia. Oto najładniejsza jaką znalazłem:
- Załączniki
-
- CegÂła z odspojonego lica.
- IMG_7662 (Copy).JPG (86.12KiB)Przejrzano 7988 razy
Ja nie jestem na tyle szalony, żeby mniemać coś czy też nie mniemać...
Wilgoć ma się dobrze, Myślę że obiekt jest totalnie spisany na straty i brany "głodem" aż do zupełnej kapitulacji. Dałbym głowę że rok temu był w lepszym stanie. Wilgoć go zjada z butami.
Wszelkie głodne kawałki n/t ewentualnej adaptacji.... itd.
Wszelkie głodne kawałki n/t ewentualnej adaptacji.... itd.
- Załączniki
-
- WewnĂŞtrzne zamurowane okno w jednym z pomieszczeĂą parteru. Oryginalna rama okienna z zawiasami
- IMG_7623 (Copy).JPG (36.37KiB)Przejrzano 7985 razy
-
- Zapadki - detal drzwiczek szybiku.
- IMG_7636 (Copy).JPG (90.9KiB)Przejrzano 7985 razy
-
- BliÂżej.
- IMG_7635 (Copy).JPG (79.89KiB)Przejrzano 7985 razy
-
- JakiÂś szeroki szyb zakoĂączony drzwiczkami, "ciÂągnie" zapachem gnojĂłweczki. NiezÂły cug.
- IMG_7633 (Copy).JPG (43.92KiB)Przejrzano 7985 razy
-
- Metaloplastyka. Praktycznie jedyna w obiekcie. Drzwi, ktĂłre jeszcze kiedyÂś byÂły w komplecie to juÂż historia.
- IMG_7639 (Copy).JPG (91.47KiB)Przejrzano 7985 razy
-
- Chaszcze rosnÂą nawet w niektĂłrych oknach piĂŞtra.
- IMG_7647 (Copy).JPG (45.96KiB)Przejrzano 7985 razy
Ja nie jestem na tyle szalony, żeby mniemać coś czy też nie mniemać...